niedziela, 25 listopada 2012

tartinki grejpfrutowe pod bezową pierzynką



Tego wypieku odrobinkę się bałyśmy, jako, że mamy doświadczenie głównie ze smakołykami w porządnym ciele stałym, a nie... stało-ciekłym. Pomimo lekkich obaw mojej mamy, jako właścicielki kuchni i produktów, wszystko wyszło jak trzeba! Świeży smak cytrusów połączony ze słodkim smakiem bezy, strzał w dziesiątkę!



Składniki:
  • 20 razowych herbatników typu digestive
  • ½ szklanki posiekanej czekolady deserowej
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego
  • 5 łyżek masła, stopionego
  • 4 jajka o temperaturze pokojowej, żółtka oddzielone od białek
  • 1 łyżka otartej skórki z grejpfruta
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • ¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z różowego grejpfruta
  • ¼ szklanki świeżego soku z cytryny
  • 1½ szklanki wody
  • 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 1¼ szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki białego octu winnego

Do plastikowej reklamówki (dość mocnej) wrzuć herbatniki. Pokrusz je w dowolny sposób, tak by po ponownym zajrzeniu do reklamówki zaobserwować następującą zmianę:

Przesyp okruszki do dużej miski i wymieszaj z posiekaną czekoladę, cukrem trzcinowym oraz stopionym masłem. Uważaj, żeby nie przesadzić z ilością masła. Wyłóż foremki przygotowanym "ciastem" (ok 4-5 foremek o średnicy ok. 10cm).

Piecz samą bazę przez 8-10 minut w tepmeraturze 175 stopni.
W nowej misce połącz 4 żółtka, sok z grejpfruta, sok z cytryny i odrobinę skórki z obu cytrusów.W rondelku o grubszym dnie mieszaj energicznie 1.5 szklanki wody, 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej (użyłyśmy skrobi ziemniaczanej i wszystko było w porządku), 1.25 szklanki cukru (użylyśmy inuliny, produktu, który możecie znaleść w sklepach z ekologiczną żywnością; nie tylko osłodzi masę, ale również odrobinę zagęści) oraz szczyptę soli.Zagotuj mieszankę na średnim ogniu, mieszając trzepaczką, do momentu gdy osiągnie gęstość kisielu. Stopniowo dodawaj gęstą mieszankę do mieszanki cytrusów i żółtek. Przełóż masę z powrotem do rondelka, dodaj 2 łyżki masła i na mniejszym ogniu mieszaj intensywnie, aż bardzo zgęstnieje (ok. 5min). Krem ostudź i wstaw do lodówki z przykrywką. Białka ubij z 1/4 łyżeczki białego octu winnego oraz trzema łyżeczkami białego cukru. . Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Nałóż cytrusowy krem na wcześniej podpieczoną bazę, na to nałóż w miarę sztywnej pianki (im sztywniejsza, tym pierzynka będzie twardsza, aż w końcu będzie zwykłą bezą) i piecz przez około 10 min, aż pierzynka się zarumieni. Bonapetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz