niedziela, 25 listopada 2012

tarta twarożkowa z malinami


TARTA
Sernik?? Nie wiem czy można ją tak nazwać. Chciałyśmy upiec coś w miarę szybkiego...ale zarazem niebanalnego. Wyszło...trochę banalnie..upieczenie tej tarty jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Jednak , połączenie twarożku z malinami jest nieśmiertelne i nigdy się nie znudzi!



Ciasto:
  • 2/3 kostki masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli

Twarożkowe wypełnienie:
  • 0,5 kg mielonego twarogu
  • pół szklanki cukru 
  • 2 jajka
  • mój twarożek był dość rzadki więc dodałam łyżkę mąki ziemniaczanej
  • olejek waniliowy
Malinowy topping:
  • 400 g mrożonych malin
  • 2 łyżki cukru
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  1. W misce mieszamy mąkę, cukier i sól.
  2. Dodajemy posiekane masło + olejek i żółtka
  3. Całość dokładnie zagniatamy!
  4. Forme do tarty smarujemy tłuszczem i wylepiamy ciastem.
  5. Podpiekamy około 15 min w 180 stopniach ( najlepiej ciasto obciążyć grochem, aby nie powstawały wielkie bąble powietrza!)
  6. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy twaróg i dalej ubijamy.
  7. Wykładamy mase na podpieczony spód.
  8. W garnku rozmrażamy maliny , dodajemy cukier ( i mąkę) gotujemy do lekkiego zgęstnienia , uważając żeby sie nie przypaliły.
  9. Topping wykladamy na masę serową.
  10. Całość wkladamy do piekarnika na 25 min do 180 stopni!
  11. Cieszymy sie smakiem wyprodukowanej tarty ! ( Najlepiej smakuje po schlodzeniu w lodówce)
Popełniłam jeden błąd podczas pieczenia. Mianowicie użyłam twarożku 0% . Tarta była również dobra, ale odrobinę straciła tę iskierkę która miała z normalnym sernikowym twarożkiem. Do pieczenia można również użyć świeżych malin, jedynie ukladając je na wierzchu. ENJOY!!!!!!!!!!!!!!
PS. niestety jest to jedyne zdjęcie które udało mi się zrobić..przed wyładowaniem aparatu...A BYŁ TO OSTATNI KAWAŁEK przygotowany do konsumpcji :(

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz