Chwila wolnego czasu, niedzielne popołudnie, niewiele produktów w lodówce......i padło na drożdżowe ślimaczki cynamonowe. Ciasto drożdżowe nie jest łatwym ciastem. Wymaga czasu i odpowiednich warunków, przez co szybko sie zniechęcamy. My sie nie dałysmy i spróbowałyśmy zawalczyć o dobre, wyrośnięte, pachnące i puszyste ciasto! TYM RAZEM UDAŁO SIĘ, a w całym domu rozchodził się cudowny zapach ciasta drożdżowego i cynamonu !!!!
Składniki:
- 250 g mąki
- 25 g drobnego cukru
- 8 g świeżych drożdży
- 40 g masła
- 75 ml mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 50 g brązowego cukru
- 25 g drobnego cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 40 g masła
Najpierw drożdże rozmieszać z cukrem, dodać pare łyżek mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę z solą przesiać do miski, dodać ciepłe mleko, jajko, roztopione masło i przygotowany zaczyn drożdżowy. Wyrobić pulchniutkie ciasto ! Przykryć i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tymże czasie , cukry brązowy i biały wymieszać z cynamonem i dodać roztopione masło, wymieszać. Następnie ciasto rozwałkować ( na kształt prostokąta ) posmarować mieszanką cynamonową i zwinąć wzdłuż krótszego boku ( jeśli chcemy zeby nasze ślimaczki były wieksze - ten sposób polecamy , lub wzdłuż dłuższego jeśli chcemy otrzymać mniejsze ślimaczątka). Rulon pokroić na plastry , niezbyt szerokie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia a na nim ułożyć ruloniki naszego ciasta. Piec 20-25 min w temperaturze 180 stopni. Opcjonalnie przed wstawieniem można ślimaczki posmarować rozmąconym jajkiem , bądź roztopionym masłem , aby ładnie pobłyskiwały. My uznałyśmy to za zbędny czyn.
Nasze ślimaczki zrobione zostały z podwojonej porcji wyżej podanych składników i nie wyszło ich wcale dużo. Więc jeśli macie do wyżywienia większą rodzinkę i znajomych to weźcie to pod uwagę !
NIE BÓJCIE SIĘ CIASTA DROŻDŻOWEGO !!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz