niedziela, 25 listopada 2012

cynamonowe ślimaczki


Chwila wolnego czasu, niedzielne popołudnie, niewiele produktów w lodówce......i padło na drożdżowe ślimaczki cynamonowe. Ciasto drożdżowe nie jest łatwym ciastem. Wymaga czasu i odpowiednich warunków, przez co szybko sie zniechęcamy. My sie nie dałysmy i spróbowałyśmy zawalczyć o dobre, wyrośnięte, pachnące i puszyste ciasto! TYM RAZEM UDAŁO SIĘ, a w całym domu rozchodził się cudowny zapach ciasta drożdżowego i cynamonu !!!! 


Składniki:
  • 250 g mąki
  • 25 g drobnego cukru
  • 8 g świeżych drożdży
  • 40 g masła
  • 75 ml mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 50 g brązowego cukru
  • 25 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 40 g masła
Najpierw drożdże rozmieszać z cukrem, dodać pare łyżek mleka, wymieszać  i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę z solą przesiać do miski, dodać ciepłe mleko, jajko, roztopione masło i przygotowany zaczyn drożdżowy. Wyrobić pulchniutkie ciasto ! Przykryć i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tymże czasie , cukry brązowy i biały wymieszać z cynamonem i dodać roztopione masło, wymieszać. Następnie ciasto rozwałkować ( na kształt prostokąta ) posmarować mieszanką cynamonową i zwinąć wzdłuż krótszego boku ( jeśli chcemy zeby nasze ślimaczki były wieksze - ten sposób polecamy , lub wzdłuż dłuższego jeśli chcemy otrzymać mniejsze ślimaczątka). Rulon pokroić na plastry , niezbyt szerokie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia a na nim ułożyć ruloniki naszego ciasta. Piec 20-25 min w temperaturze 180 stopni. Opcjonalnie przed wstawieniem można ślimaczki posmarować rozmąconym jajkiem , bądź roztopionym masłem , aby ładnie pobłyskiwały. My uznałyśmy to za zbędny czyn.

Nasze ślimaczki zrobione zostały z podwojonej porcji wyżej podanych składników i nie wyszło ich wcale dużo. Więc jeśli macie do wyżywienia większą rodzinkę i znajomych to weźcie to pod uwagę !

NIE BÓJCIE SIĘ CIASTA DROŻDŻOWEGO !!!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz