niedziela, 25 listopada 2012

halloween pumpkin pie


DSC0028s0


W tym roku Halloweenowe wypieki trochę na spokojniej. Wyłupiaste oczy i zakrwawione paluchy zastąpiłam zwyczajnym plackiem dyniowym, tradycyjnym, jak go reklamują, amerykańskim plackiem, pieczonym na Halloween i Dzień Dziękczynienia. Kruchy spód z mocno korzennym, dyniowym musem. W sam raz na zimne, jesienne i zimowe wieczory przed kominkiem!




Kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła w kawałkach
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnego mleka
DSC00256


Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Opcjonalnie wyrobić w malakserze, będzie dużo łatwiej i szybciej!
Zagnieść w kulkę, owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na pół godziny.

Następnie schłodzone ciasto należy rozwałkować na grubość 3mm.
Tutaj odsłonię tajniki idealnie gładkiego spodu do tart i innych ciast tego typu! Lekko spłaszczoną, schłodzoną kulkę ciasta należy położyć na folii spożywczej i przykryć drugim kawałkiem. Tak wsadzone, jak "między kartki", ciasto należy wałkować. W ten sposób nie będzie się kruszyć ani łamać, jak to z kruchym ciastem bywa. 

Formę 24cm lub formę do tarty o tej średnicy posmarować masłem i posypać mąką. Przykryć dno i boki ciastem.
Piec pod przykryciem papieru do pieczenia przez 15 min w temperaturze 200 stopni, następnie zdjąć papier i piec kolejne 10
minut, aż do zarumienienia.
DSC00266



Nadzienie dyniowe:
  • 2 szklanki dyniowego puree*
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • pół szklanki ciemnego brązowego cukru
  • szczypta soli
  • zmielone przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków, 1/4 łyżeczki kardamon
Wszystkie składniki zmieszać za pomocą trzepaczki - ręcznie ...
DSC00272
Ciasto będzie bardzo płynne, należy je ostrożnie wylać do lekko schłodzonego spodu tarty.
Całość piec w temperaturze 220 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 40-50 minut .
Uwaga! Nadzienie może niebezpiecznie urosnąć, lecz wbrew pozorom NIE jest to niebezpieczne, bo później wróci do swoich prawidłowych rozmiarów:)

Ciasto schłodzić, najlepiej podawać na drugi dzień z bitą śmietaną.
DSC00281



*Dyniowe puree można kupić gotowe lub przygotować samemu. Wyskrobujemy środek z dyni, usuwając wcześniej pestki. Wsadzamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy aż dynia zmięknie (ok. pół godziny). Następnie trzeba ją potraktować blenderem...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz